pátek 2. ledna 2015

Filmová sklizeň: Best of 2014


Zase to uteklo jako pára nad hrncem a pravidelná výroční filmová bilance ťuká na dveře. Loni se na stříbrných plátnech děly velké věci, takže jsem opět s chutí vymetal kinosály a nechával se unášet na křídlech bezbřehé imaginace filmových tvůrců. Čtyřiadvacet návštěv zhruba odpovídá počtu koukatelných premiér, Spike Jonze mě chytil za srdce meditativní hipsterskou romancí pro nové tisíciletí, Anton Corbijn si střihnul fantastickou špionážní jednohubku (nádherné rozloučení s předčasně zesnulým P. S. Hoffmanem), Gareth Edwards potěšil svou vizí atomového monstra z hlubin, Christopher Nolan dodržel co slíbil a naservíroval hardcore scifíčko jako řemen a Martin Scorsese nám připomenul, že je režisérský bůh.

Samozřejmě se mezi tím našly i záležitosti, na které bude nejlepší navždy zapomenout. Lars von Trier se už dočista zbláznil a svou masivní koláží lascivních obskurností spáchal uměleckou sebevraždu. A pokud vám někdo bude tvrdit, že je dobrý nápad jít na promítání filmu v rámci festivalu francouzských filmů, tak mu nevěřte. Než jít znovu na Saint Laurent, to si raději zapíchnu špendlík do oka. Největší radost mi ale stejně udělala výroční obnovená premiéra jednoho do křupava vypečeného kousku. Vincent Vega a Mia Wallace vlnící se v rytmu jungle boogie, Jules Winnfield a jeho čtvrtlibrák se sýrem, Pumpkin, Honey Bunny, Butch a Zedův chopper. Historky z podsvětí na velkém plátně a s parádním ozvučením jsou s přehledem nejkrásnějším kinozážitkem roku. Ten snímek nestárne!

Žebříček je omezen na desítku celovečerních titulů celosvětové produkce, s podmínkou, že se film v daném roce objevil v české distribuci (kino nebo DVD/Blu-ray). S přimhouřením oka se může umístit i snímek, který v české distribuci nevyšel a ani se v nejbližší době do distribuce nechystá. Musí však jít o opravdu výraznou pecku.



TOP 10 (FILM 2014)

02. / Zmizelá
03. / Na hraně zítřka
04. / Grandhotel Budapešť
05. / Ona
06. / Železná srdce
07. / Nejhledanější muž
08. / Interstellar
09. / Chlapectví
10. / 22 Jump Street
____________________________________________________


Příjemné překvapení: Pulp Fiction v kině!

Zklamání roku: Sabotage

Seriálů zase bylo vpysk. Zažívacím traktem mi bez zdravotních potíží prošlo něco okolo třicítky aktuálně běžících sérií, což je důkazem, že televizní produkce nepolevuje a stále generuje vysoce kvalitní obsah napříč žánry. Když do vás sypou prvotřídní herecká obsazení (House of Cards, Fargo) nebo scénáře, jenž mohou filmová studia tiše závidět (Newsroom, Temný případ), odolat lze jen stěží. Objevilo se pár zajímavých novinek, vypíchnout musím Soderberghovu vymazlenou dobovku The Knick a Lindelofovu emocemi nasáklou sondu do zlomených životů v Pozůstalých. Guilty pleasure hovadina Gotham je docela fajn, ale doporučuji ji spíše jen zapáleným fanouškům Batmanova universa. Ostatním by mohla způsobit masovou vraždu mozkových buňek. Důstojně jsme se rozloučili s Nuckym Thompsonem a jeho kumpány z Impéria a ronili slzy u výtečného závěru Sorkinovy dialogové kanonády ze zákulisí televizního zpravodajství. Příjemným překvapením pro mě byla úvodní řada české mutace mého oblíbeného Kanclu, tentokrát z dílny Milana Šteindlera. Václav Kopta se s rolí veledementního šéfa papírenské pobočky popral po svém a nejednou mi mohutně roztřásl bránici.



TOP 10 (SERIÁL 2014)

01. / Temný případ (1. sezóna)
02. / House of Cards (2. sezóna)
03. / Impérium: Mafie v Atlantic City (5. sezóna)
04. / Newsroom (3. sezóna)
05. / Ray Donovan (2. sezóna)
06. / Ve jménu vlasti (4. sezóna)
07. / Živí mrtví (5. sezóna)
08. / Peaky Blinders (2. sezóna)
09. / Fargo (1. sezóna)
09. / Californication (7. sezóna)
10. / Banshee (2. sezóna)
____________________________________________________

Co zůstalo těsně pod čarou: Knick: Doktoři bez hranic (1. sezóna), Takoví normální Američané (2. sezóna), The Killing (4. sezóna), Pozůstalí (1. sezóna), Hra o trůny (4. sezóna)

Příjemné překvapení: Kancl (1. sezóna)

Zklamání roku: Zrušení gangsterských lahůdek Mob City a Město divů.

Rok 2015 bude ve znamení sequelů, restartů a Síly. Po letech čekání se k nám blíží intergalaktická sága s další kapitolou, takže bude potřeba nabrousit světelné meče. Znovu se podíváme do apokalypsou vyprahlé pouště za Šíleným Maxem, vydáme se na lov dinosaurů v Jurském světě a ocelový Arnošt nám určitě opět připomene, že se vrátí. Naštěstí nás čeká i spousta malých radostí a jak tak koukám na letošní rozpis, vypadá to, že v prvním kinozářezu mi bude dělat společnost nesmrtelný Bill Murray. Krásný filmový rok vám všem!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.