úterý 22. ledna 2013

30 Days of Night: Night, Again

Joe R. Lansdale & Sam Kieth


Horda krvelačných upírů z mrazivého severu Ameriky jednoznačně patří k těm největším sviním, jaké se kdy ocitly v hororovém žánru. Jejich domovem je Aljaška. V klidu si počkají na pořádné setmění (a polární noci bývají setsakra dlouhé), pak s razancí kombajnu zmasí všechny obyvatele předem vybraného městečka a po vydatné hostině zase s plnými žaludky ulehnou ke spánku. A tak to dělají pořád dokola. Žádný česnek, žádný krucifix, žádná svěcená voda. Na tyhle krvesaje je i Sarah Palinová krátká.

středa 16. ledna 2013

Filmová sklizeň: Best of 2012


Máme tady nový rok. Všichni rekapitulují, sumírují a sestavují žebříčky. Jakožto nadšenec do pohyblivých obrázků, který jich během roku zkoukne více než deset (viz ČSFD), každoročně takový přehled sestavuji také. Čistě pro osobní potěchu a případné porovnání s úrodou předchozích let. Žebříček je omezen na desítku celovečerních titulů celosvětové produkce, s podmínkou, že se film v daném roce objevil v české distribuci (kino nebo DVD/Blu-ray). S přimhouřením oka se může umístit i film, který v české distribuci nevyšel a ani se v nejbližší době do distribuce nechystá. Musí však jít opravdu o výraznou pecku. Příkladem je letošní umístění televizního filmu Prezidentské volby.

středa 9. ledna 2013

Hellboy: Temnota vábí

Mike Mignola & Duncan Fegredo


„Teda holky, vy vypadáte, jak když někomu utek kompost!“ 
(Hellboy ví, jak složit dívce kompliment)

Něnagljadnaja krasota - Krása nesmírná. Jako malému špuntovi mi máma tyhle pohádky četla mnohokrát. Já je děsně miloval. Bylo to něco úplně jiného než náš Český Honza nebo klasické kombo Němcová/Drda. Ruské lidové pohádky byly jako z jiného světa. Dodnes mám v hlavě ty fantastické postavy a doprovodné ilustrace - zlá Baba Jaga v podivném dřevěném moždíři, pěstní souboj Kulihráška se sedmihlavým drakem nebo Váňuška stínající dračí hlavy kosou, hrozivý pták Mogul a můj nejoblíbenější, Kostěj Nesmrtelný s duší schovanou ve vejci (a vejce v kachně, kachna v sudu a sud v širém moři).

pátek 4. ledna 2013

2013: Filmové zákusky


Letošní filmový rok bude opět nabitý. Zatímco pomalu rekapituluji zážitky z loňska a doháním resty (stále mi v kinech uniká Skyfall a Atlas mraků), s napětím vyhlížím filmové pecky roku 2013. Zde najdete pár tipů na ty, které byste si rozhodně neměli nechat ujít.