úterý 2. července 2013

Banner

Brian Azzarello & Richard Corben


Komiksy od Marvelu čtu málokdy. Ne, že by mi Stan Lee a jeho barevní superhrdinové byli nějak proti srsti (OK, Péťa Parker je trošku na vraždu), jen jsem v raném dětství přičichl spíše k hrdinům z DC a než jsem se dostal ke Spider-Manovi, začaly mi rašit vousy. A nebudeme si lhát do kapsy, číst Spider-Mana v pubertě je jako jít balit holky v máminých punčochách. Zprvu to možná vypadá exoticky, ale pak jste stejně všem pro smích. Že ho čtou i lidi po třicítce je sice roztomilé, ale tito většinou stojí na okraji společnosti, z domu vycházejí jen po setmění a označují se jedním nehezkým slovem - nerdi. O minisérii Banner jsem se dozvěděl ze stránek sešitu Spider-Man's Tangled Web. Ven raději nechodím vůbec.

Doktor Bruce Banner je chlapík co má menší potíže ze sebekontrolou. Když se nasere, narostou mu svaly, odumře mozek a zezelená. Všichni jej určitě znáte, ve filmu Avengers ho hrál ten sympatický kudrnáč Mark Ruffalo. V komiksech se objevuje už od šedesátých let a je to víceméně pořád stejná písnička - doktor se namíchne, zařve „HULK SMASH!“ a rozpoutá armagedon. A nejinak je tomu i v úvodu téhle čtyřdílné minisérie. Ovšem s tím rozdílem, že tentokrát jej nekreslí nějaký no name nýmand z marvelácké manufaktury, ale komiksová legenda, skutečný vypravěč a kreslíř numero uno v jedné osobě - Richard Corben.


Právě uplynulo dvaašedesát minut od chvíle, kdy doktoru Bannerovi zase praskla žilka v oku, načež byla polovina Santa Fe doslova srovnána se zemí. Na místo neštěstí se sjíždějí záchranáři, pomáhají přeživším z trosek budov a koronerům pomalu docházejí pytle na mrtvoly. Bruce, zpět ve své lidské podobě, z povzdálí přihlíží apokalypse, které byl strůjcem. A je nešťastný. Už má dost výbušných epizod, už má plné zuby nekontrolovatelných návalů vzteku a stovek nevinných obětí jeho řádění a tak přikročí k razantnímu řešení. Vloží si do úst hlavěň nabité pistole a se slzami v očích se rozhodne opustit tento svět. Zazní výstřel a projektil vzápětí vyplivne zelené monstrum. A je vzteky bez sebe, okamžitě chce z Bannera vymlátit duši, ale nemůže jej nikde najít. Vítejte v pekle, pane Hyde.

Mezitím si na Hulka brousí zuby jiná vědecká kapacita, bývalý Bannerův kolega - doktor Leonard Samson. Tenhle zelenovlasý psycholog neoplývá jen vyjímečnou genialitou, ale i nadlidskou fyzickou zdatností. Jakoby Sigmund Freud trávil celé dny v posilovně a požíral kuřata po tuctech. Samson byl v minulosti částečně vystaven radiaci, která způsobila Bannerovu mutaci a nyní je posedlý polapením Hulka za účelem zkoumání doktorovy rozdvojené osobnosti. Při stíhání spolupracuje s armádou, takže o rozmlácené bojové vrtulníky není nouze a dokonce dojde na regulérní přesdržkovou jeden na jednoho. Jestli tenhle nářez Samson rozdýchá si už budete muset přečíst sami. Banner je neustále na útěku a snaží se vyhnout jakémukoliv stresu, což je mu stejně úplně k hovnu, protože jej každou chvíli bodne škorpión nebo sejme řízená střela. Hulk prakticky ze stránek nesleze, takže když v závěru vidíme zcela zlomeného Bruce, je nám ho opravdu líto a tu eutanazii bychom mu i přáli. Finální dvojstrana mě velmi potěšila.


Scénář sepsal Brian Azzarello, autor celé řady vynikajících komiksů (namátkou 100 Bullets, Hellblazer, El Diablo, Loveless, Solo, Spaceman) a ani tentokrát nezklamal. Psychologický a morální rozkol mezi Bannerem a jeho temným zeleným pasažérem je efektní, lítost nad lidskými ztrátami je uvěřitelná a běsnění vnitřní bestie fascinující. Málokdy v mainstreamových komiksech vidíte explicitní výjevy z bojiště - rozlámané mrtvoly civilistů v troskách nebo zmrzačené přeživší. I v tom nedávném ultimátním masakru ve filmovém Muži z oceli museli zákonitě zařvat tísíce lidí, ale tvůrci se rozhodli vše ututlat a nahodili báchorku o evakuaci. Neviděli jsme jedinou civilní oběť. Chápu, je brán ohled na křehkou dušičku dětského diváka, takže když padá mrakodrap, není v něm už ani ten podřimující údržbář, kterého zapomněli probudit. Naštěstí, Azzarello na děti sere.


A Corben taky, takže pokud orgasticky vzdycháte při čistých linkách a nad postelí vám visí Jim Lee v sexy bikinách, můžete to rovnou zabalit. Richard Corben nesedne každému, mnoho čtenářů označuje jeho kresbu za jednoduchou, dětinskou nebo hnusnou. Já na něj ale nedám dopustit. Corben je mistr hororového žánru, podílel se na takových peckách jako Hellboy, Ragemoor, Hellblazer, The House on the Borderland a kdyby Edgar Allan Poe viděl co tenhle ďábel provedl s jeho dílem, vybodl by se na literaturu a začal fušovat do komiksů. Corbenův Hulk je dokonalý. Plastická hora svalů, rozšklebená tlama, totální kinetická destrukce v undergroundovém střihu. Doc Samson v jeho podání vypadá jako nějaká prdelatá mužatka z pokřivené mysli Roberta Crumba. Tohle se u Marvelu vážně nevidí každý den. Jděte do toho, bo jinak KALUŽ SMASH!

1 komentář:

  1. Článek pobavil :D Hulk byl někdy dávno snad první komiks co se mi dostal do ruky. Takže pro mě je to celkemsrdcovka :)

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.