úterý 11. června 2013

Snapshot

Andy Diggle & Jock


Množství aktuálně vydávaných černobílých komiksů byste spočítali na prstech jedné ruky slepého dřevorubce se sklony k alkoholismu. Pokud teď někdo řekl slovo 'manga', budu dělat, že jsem to neslyšel. Mezi dlouhodobé stálice patří série The Walking Dead, sem tam se objeví nějaká hororová jednohubka (Echoes, Daybreak, Ragemoor) nebo drsná detektivka (Whiteout, Green River Killer) a to je zhruba vše. Těžko říct, zda za to může neukojitelný hlad po barvičkách a ignorace ze strany čtenářů či striktně duhová politika vydavatelských domů. Přitom takový dobře odvedený komiks s černobílou kresbou může být lahůdkou pro oko. Důkazem je nová minisérie Snapshot.


Jake Dobson je obyčejný devatenáctiletý klučina, po ulicích San Francisca se prohání na bicyklu a přivydělává si v místním krámku s komiksy. Jednoho krásného dne po cestě do práce najde v parku pohozený mobilní telefon. Nebo smartphone, jak by mě nejspíš opravila dnešní mládež. Prostě takový ten mobil bez kláves, který si budu muset také pořídit, abych nebyl za důchodce. No a s tímhle novým přírůstkem se Jake pochlubí svému kamarádovi Stevovi. Když telefon zprovozní, najdou v něm pouze jediný kontakt na jakousi firmu s názvem Bravura Acquisitions a pár fotek. Lidé si fotí ledacos - přírodu, své přátele a ratolesti nebo třeba lechtivá zákoutí svých partnerů. Bohužel pro Jakea, původní majitel telefonu si fotil mrtvé lidi. V galerii obrázků je nafocený muž s průstřelem hlavy a hrudníku a chybějícím malíčkem na levé ruce. Najednou telefon zavibruje a když se volající zeptá „Who is this?“, Jakea nenapadne nic jiného než se představit celým jménem. BLBEC.


Neznámý volající se představí jako detektiv Warren z oddělení vražd, dotyčný telefon je údajně předmětem probíhajícího vyšetřování a po Jakeovi chce adresu, na které by si mohl přístroj vyzvednout. Za pár minut je volající na místě a když Jake zmerčí, kterak si ten dobrácký "detektiv" natahuje gumové rukavice a šroubuje tlumič k bouchačce, končí veškerá prdel a v nestřeženém okamžiku bere nohy na ramena. Na nejbližší policejní stanici předává telefon k prošetření, vzápětí se ale objeví mrtvý chlápek z fotografií a s úsměvem na rtech vysvětluje, že došlo k omylu a že jde o nevinný šprým s trochou falešné krve. Mužovu identitu potvrzuje i onen chybějící malíček na ruce. Policista si ověří jméno a adresu, vrátí telefon svému majiteli a nechá jej odejít. Tady by to mohlo celé skončit, to by ovšem Jake nesměl být BLBEC. Chybějící malíček a setkání s falešným detektivem mu vrtají hlavou a tak se společně se Stevem vydají navštívit byt záhadného muže z fotografií. V apartmá už na ně samozřejmě čeká skutečná mrtvola, hitman a dvě kulky. Působivý nátěr.


„Absorbs the anomaly. That's a hell of a euphemism for murder.“

A tohle byl v kostce teprve první sešit nabušené čtyřdílné minisérie. Dále jen telegraficky: Jake přežije • Úprk na kole • Volá dcera • Finanční poradenství uprostřed lesů • Ne, žádný hipísácký spolek pravdoláskařů • Shledání po letech • Bankovní megaevilkorporace • Spousta akce • Prší! • Ještě více akce • Luxusní závěrečný mindfuck. Snapshot je jednoduchá, ale o to živelnější jednohubka. Čtěte výhradně v gumácích a pláštěnce, ze stránek komiksu totiž doslova stříká adrenalin. Scénář má na svědomí Angličan Andy Diggle, v minulosti se podílel na řadách Hellblazer, Swamp Thing nebo Daredevil a společně s Jockem přivedl k životu třeskutou sérii The Loosers. Ve Snapshotu vystavěl nápaditou detektivní mozaiku plnou intrik, nájemných vražd a napínavých akčních scén. To úplně nejlepší na téhle minisérii je však černobílá kresba Marka Simpsona, již leta tvořícího pod pseudonymem Jock (Faker, Detective Comics, Hellblazer: Pandemonium, parádní obálky k sérii Scalped). Úžasně dynamické automobilové honičky, dokonalé architektonické linie, tváře postav ponořené do temných stínů, naprosto famózní akční scény v dešti, okázalé vrstvení panelů, mám pokračovat? Jděte si to okamžitě sehnat.


Mimochodem, tvůrci před vydáním závěrečného dílu vyhlásili soutěž o nejnápaditější fotografii mrtvoly. Nejlepší kousky pak byly otištěny v posledním čísle, vy se na ně můžete mrknout zde. Šťastný výherce byl oceněn originální stránkou z komiksu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.