čtvrtek 25. dubna 2013

Elseworlds



Negative Wonder, Aquahawk, Martian Manhuntress, Green Canary... já tyhle kraviny zbožňuju. To si třeba takhle malý Bruce Wayne spokojeně vykračuje s rodiči, ještě pln dojmů z právě zhlédnutého filmu s maskovaným hrdinou a když už čekáme rutinní přepadovku s tragickými následky, napere to do nich jakási raketa spadlá z nebes. Rodiče nepřežijí, Bruce přijde o půlku ksichtu a z trosek vesmírného tělesa se ozývá dětský pláč. Tomu říkám restart s koulema. A rovnou dvě mouchy jednou ranou, kam se hrabe celý ten NEW 52! cirkus. Při pročítání Elseworlds speciálu (Elseworlds 100-Page Spectacular) jsem si připomněl, jak mám tyhle švihlé předělávky rád. Takhle napříkald vypadají alternativní Silver Age obálky s Batmanem:


„In Elseworlds, heroes are taken from their usual settings and put into strange times and places - some that have existed, or might have existed and others that can't, couldn't or shouldn't exist. The result is stories that make characters who are as familiar as yesterday seem as fresh as tomorrow.“

Jinosvěty. Paralelní vesmíry. Alternativní reality. Nikomu se zatím nepodařilo vyvrátit ani potvrdit jejich existenci. Nevíme tedy jistě, zda někde jinde nevládne malý hlasitý mužík s knírkem celosvětové Třetí říši. Zda si delfíni nevyrobili protetické končetiny a neobsadili pevninu. A představa černého prezidenta, jenž by stál v čele bílých amerických otrokářů, je už pak čirou fantazií (oh, wait...). Tam, kde se vědecké kapacity ohánějí složitými vzorci a neustále narážejí na časoprostorové paradoxy, se mnohem lépe orientují spisovatelé vědeckofantastické literatury, filmoví scenáristé a v neposlední řadě i autoři komiksů. Nejenže už samotné universum plné nadpřirozených superhrdinů je jakýmsi paralelním odrazem našeho světa, ale i komiksové světy mají své vlastní alternace. A teď nemyslím různé Země označené číslovkou. V těch se vyzná málokdo a slouží převážně jako "zadní vrátka". Pokud se staně něco, z čeho se ortodoxní fanda série vzteky posere (třeba umře jeho oblíbená postava), zamává se kouzelným proutkem a hle, k události došlo na "Zemi-123" (a postava na "Zemi-321" se stále těší dobrému zdraví). Tyhle prkotiny tady ale řešit nehodlám, k tomu už je potřeba vyšší vzdělání (nějaký článek na Wikipedii nebo lokální nerd vám to určitě osvětlí).


Na konci 80. let přišlo vydavatelství DC Comics s nápadem postavit řadu čistě na alternativních reáliích, které by po svém překroutili zažité události a klasickým postavám přešili osobnost nebo vizáž tak, že by je vlastní autor nepoznal. A tušíte správně, řada se honosí nálepkou Elseworlds. Nikdy nešlo o pravidelnou, číslovanou sérii, jsou to spíše příběhově uzavřené střípky (jednosešitovky nebo minisérie), většinou ze života Supermana či Batmana, sem tam se mihne Green Lantern, Wonder Woman nebo se rovnou najede na nějaký ten šťavnatý crossover. Od 90. let se jich nastřádala pěkná řádka, po roce 2005 však došlo ke stagnaci a zatím poslední titul vyšel v roce 2010 (minisérie Superman: The Last Family of Krypton). Ucelený soupis Elseworlds příběhů najdete zde. Já osobně mám komiksy se štemplem Elseworlds ve velké oblibě. Když jsem před pár lety se čtením cizojazyčných komiksů začínal, mezi prvními zakoupenými sešity byly právě kousky s alternativním Batmanem.


Premiéru si nová značka odbyla v roce 1989, přesně sto let poté, kdy do Gothamu zavítal Jack Rozparovač, kterého se v komiksu Gotham by Gaslight snaží dopadnout maskovaný hrdina z lidu - Batman. Na obálce sice ještě chybí známé logo, ale obsah komiksu jednoznačně dává najevo, že tenhle Batman není pro mladý a že skutečně nahlížíme do zcela jiné reality. Parádní scénář si střihnul Brian Augustyn, za výtečnou kresbou plnou viktoriánských zákoutí pak stojí Mike Mignola & P. Craig Russell. Druhým Elseworlds titulem v pořadí, tentokrát již s hvězdným logem na coveru, byl Batman: Holy Terror z roku 1991. Alan Brennert společně s kreslířem Normem Breyfoglem v něm představili temnou variaci teokratického zřízení, kterému šéfuje korupcí prorostlá vláda. Reverend Bruce Wayne se s pomocí bývalého inkvizitora Jamese Gordona snaží vypátrat vrahy svých rodičů. Jakmile vyjde najevo, že za jejich likvidací stojí vládní činitelé, odhaluje spiknutí plné zákeřných intrik a hrůzných vědeckých pokusů. Rychlostí blesku se zde mihne i Barry Allen. Zkrátka doporučeníhodná záležitost. V následujícím přehledu vypíchnu další tituly, které by neměly uniknout vaší pozornosti.


Batman & Dracula: Red Rain (1991)
Batman: Bloodstorm
(1994)
Batman: Crimson Mist
(1998)
Doug Moench & Kelley Jones

Upíří trilogie, co se neštítí brutálních scén, rozervaných krků a těl stažených z kůže. Bruce Wayne s nadměrně vyvinutými špičáky si to na férovku rozdá se samotným Drákulou. Poté, co své krvežíznivé pudy neudrží na uzdě, povečeří Jokera a dobrovolně umírá, aby v závěru vstal z mrtvých a rozpoutal epický masakr. Pokud bych měl sestavit top 10 žebříček nejlepších příběhů s Batmanem, komplet Batman: Vampire by byl na seznamu. Obálku k hardcover edici Batman: Bloodstorm zároveň řadím k nejpovedenějším batmanovským artworkům vůbec.


Batman/Houdini: The Devil's Workshop (1993)
Howard Chaykin, John Francis Moore & Mark Chiarello

Na počátku 20. století se v chudinské čtvrti Gothamu ztrácejí děti. Ve městě hostuje Harry Houdini se svým vystoupením a Batmanovi přijdou jeho schopnosti během pátrání po únoscích zrovna vhod. Magický příběh s parádní ilustrací, Batmanův dobový kostým (dlouhý bad-ass kabát) je děsivější než klasická pláštěnka.

Superman: Speeding Bullets (1993)
J.M. DeMatteis & Eduardo Barreto

Za domem Waynových to jenom žuchlo. Na pozemek jejich usedlosti totiž dopadlo dítě z hvězd. Thomas a Marta se malého Kryptoňánka ujmou a pojmenují ho Bruce. Jednoho večera však adoptivní rodiče zavraždí lupič, Bruce odhalí své skryté superschopnosti a vrahovi uškvaří hlavu svým ohnivým zrakem. Nenávist se v něm střádá, časem navlékne kostým Batmana a začne likvidovat zločinecké podsvětí Gothamu. Že Lex Luthor je Joker je doufám všem jasné. Komiks Speeding Bullets řadím k mým nejoblíbenějším, Superman a Batman v mixéru na plné otáčky.

Batman: Castle of the Bat (1994)
Jack C. Harris & Bo Hampton

Rok 1819, mladý doktor Bruce Wayne experimentuje s biologickým materiálem a vyvýjí speciální netopýří sérum. Aby vypátral vraha svých rodičů, oživí ostatky svého otce a použitím chemické sloučeniny jim aplikuje zvířecí vlastnosti. A jak už to tak u podobných resuscitací bývá, vytvoří neovladatelné monstrum (tzv. Bat-Mana). Jakoby humusákovi doktora Frankensteina z oka vypadlo. A sluha Alfredo, jakožto nezbytný pomocník šíleného vědce, má za krkem výrazný hrb. Velmi slušný horor.


Batman: Manbat (1995)
Jamie Delano & John Bolton

Když zkřížíte dobrmana s čivavou, štěnátko nebude moc pohledné. Když dáte dohromady Jeffa Goldbluma s mouchou, výsledek bude k zblití. A když dojde k fúzi DNA člověka a netopýra, vznikne... ano, obrovská okřídlená krysa. Kirk Langstrom je tak trochu úchyl, který sní o nové, lidem nadřazené rase. A to se nezmiňuji o jeho rodině roztomilých kříženečků. Batman bude mít zase jednou spoustu práce. Jamie Delano (Hellblazer) si vychutnal řádně zvrácené charaktery, prohnilou třešničkou na kremroli je pak znamenitá malba Johna Boltona, obzvláště jeho Batman je enormně nařachané hovado.

Batman: Scar of the Bat (1996)
Max Allan Collins & Eduardo Barreto

Eliot Ness byl prohibiční agent, který dopadl jednoho z nejprofláklejších gangsterů minulosti. Ve dvacátých letech minulého století platil v Americe nesmlouvavý prohibiční zákon, jenž striktně zakazoval distribuci lihovin a který s gustem porušoval Al Capone se svými kumpány. V tomhle komiksu je Ness hlavním hrdinou a protože při svých zátazích používá baseballovou pálku (bat) nevybíravým způsobem, vyslouží si vtipnou přezdívku - Batman. Collins (Road to Perdition) je v mafiánském prostředí jako doma a Barreto ví, jak nakreslit štěkající samopal. Atmosférická jednohubka.

Kingdom Come (1996)
Mark Waid & Alex Ross

Budoucnost. Tradiční superhrdinové jsou v důchodu a ti noví zparchantěli a neví co se patří. A tak se do toho musí vložit stará garda, omladinu je nutno vytahat za uši a srovnat do latě. Je to neskutečná pecka a jeden z nejlepších komiksů všech dob. Obrázky čaruje Alex Kurva Ross.


Batgirl and Robin: Thrillkiller (1997)
Batgirl and Batman: Thrillkiller '62 (1998)
Howard Chaykin & Daniel Brereton

60. léta, barevné kostýmy, Batgirl s Robinem potírají zločin, detektiv Bruce Wayne jim jde po krku a ta sexy ženská se zeleným přelivem je Joker. To vše v luxusní malbě, více o minisérii zde.


Superman's Metropolis (1997)
Batman: Nosferatu (1999)
Wonder Woman: The Blue Amazon (2003)
Jean-Marc Lofficier, Randy Lofficier & Ted McKeever

Tématicky spřízněná trilogie v duchu německého filmového expresionismu. Supermanův příběh si bere na paškál Fritze Langa a jeho utopickou Metropolis, Batman kombinuje hororového Upíra Nosferatu s Kabinetem doktora Caligariho (nezapomenutelný Laughing Man - vraždící kyborg s bílou tváří) a Wonder Woman těží z dvojice vykopávek Doktor Mabuse a Modrý anděl. Vše v úchvatné kresbě Teda McKeevera, jež obstojně vystihuje náladu filmových předloh. Milovníkům originálu doporučuji zejména první titul, Lois je jako robotická Futura skvělá.


Elseworld's Finest: Supergirl & Batgirl (1998)
Barbara Kesel, Matt Haley & Tom Simmons

Mužům vstup zakázán. Zapomeňte na Bruce Waynea a Clarka Kenta. Tenhle svět patří silným ženám. Diktátorem Gothamu je Barbara Gordon v mundůru Batgirl (Bruce je její podržtaška) a Metropolis má v hrsti Kara Zor-El jakožto Dívka z oceli. Justice Society vede Lex Luthor a Joker se snaží dostat do kalhotek Batgirl. Sranda musí být i kdyby na drogy nebylo.

Superman: War of the Worlds (1999)
Roy Thomas & Michael Lark

Rok 1938. Clark Kent rozjíždí v Daily Planet kariéru žurnalisty, potkává Lois a pomalu objevuje své superschopnosti. Na Zemi dopadne meteorit a... zkrátíme to, Válku světů H.G. Wellse jste všichni četli/slyšeli/viděli, takže je vám jasné, že Superman bude mít co do činění s pořádným hajzlem z vesmíru. Scénář není žádná nálož, ale přinejmenším kresba Michaela Larka si uznání zaslouží.

Batman/Lobo (2000)
Alan Grant & Simon Bisley

Scarface si objednal zabití na zakázku. Intergalaktický zabiják Lobo má vyřídit Jokera. Joker mu ovšem nabídne další fušku. Zabít Batmana. Za deset mega, no neberte to. To ale Joker ještě netuší, že Batman je jeho bratr. Dvojče. Naprosto šílená verze Gothamu, kde komisař Pennyworth hájí zákon a komorník Gordon utírá prach u Bruce Wayna. Berte všemi deseti!


Batman: Hollywood Knight (2001)
Bob Layton & Dick Giordano

Batman a Robin jsou fiktivní postavy hrané herci v úspěšném seriálu, nikoliv skuteční superhrdinové. Herec, který ztvárňuje Batmana však trpí domnělou předsatvou, že je opravdu Temný rytíř. A šéf konkurenčního studia, v zákulisí přezdívaný Joker, mu jde tvrdě po krku. Zábavná minisérie s lahůdkovou kresbou mistra Giordana.

Batman: The Golden Streets of Gotham (2003)
Jen Van Meter, Cliff Chiang & Tommy Lee Edwards

Dělnickou třídu špinavého Gotham vykořisťují chamtiví majitelé průmyslových továren. Zaměstnanci snášejí nelidské podmínky a pracují na pokraji zhroucení. Při požáru jedné z továren spolu s mnoha dělníky zahynou i rodiče malého chlapce jménem Bruno Vanekow. Ten si časem vyrobí netopýří kostým a dál už to znáte.


Superman: Red Son (2003)
Mark Millar, Dave Johnson & Kilian Plunkett

Stačilo málo, mírný časový posun, trošku jinak pootočená Země a Supermanova vesmírná loď to nezapíchla v Kansasu, ale na Ukrajině. V Sovětském Svazu to jen zahučelo. Malý emzáček byl vychován v totalitním duchu, vyrostl z něj neochvějný hrdina dělnického lidu, vzorem se mu stal Josif Stalin a celoživotním údělem šíření socialismu. Na hrudi s hrdostí nosí srp a kladivo a celý svět by nejraději zahalil do rudé. Západní civilizace z něj mají vrásky na čele, Lex Luthor usilovně přemýšlí nad jeho likvidací a protirežimní partizánský odboj vede Batman v beranici. Mark Millar (Kick-Ass) si zase jednou naložil plný talíř vtipné kaše.


Batman: The Order of Beasts (2004)
Eddie Campbell & Daren White
Střet Batmana se záhadným spolkem mužů, kteří nosí masky zvířat a mezi sebou mají vraha. To vše v Anglii roku 1941 za napjaté válečné situace. Kdo stojí za vraždami členů Řádu Bestií? Ryze detektivní příběh s působivou kresbou Eddieho Campbella (From Hell).

Batman: Year 100 (2006)
Paul Pope

Rok 2039, Gotham City je součástí policejního státu a někdo právě zavraždil federálního agenta. Kapitán Gordon, vnuk komisaře Gordona, se pokouší nahlédnout do minulosti svého dědečka a zjistit co nejvíce informací o Batmanovi, zatímco federální agenti pořádají hon na muže, který se dle svědků podobá obřímu netopýrovi. Absolutně labužnická minisérie s dokonale vysoustruženým scénářem a originální kresbou!


Superman: The Last Family of Krypton (2010)
Cary Bates & Renato Arlem
Co kdyby před lety na naši Zemi nepřiletěl jen emzácký prcek se superschopnostmi, ale rovnou celá famílie. Tatík Jor-El, máma Lara a malý Kal-El by se tak stali součástí pozemské historie. Pomocná superruka se v katastrofických situacích hodí, ale jakmile tihle vetřelci převezmou otěže nad světovládou, nemusí to být všem po chuti.


Elseworlds 100-Page Spectacular (2012)
Mark Waid, Chuck Dixon, Kyle Baker, Paul Pope a další

Speciál plný starších Elseworlds povídek a kravinek. Obsahuje dvěma Eisnery oceněný bonbónek Letitia Lerner, Superman's Babysitter, což je vyloženě úsměvná hříčka - adoptivní rodiče si chtějí povyrazit a tak malého Clarka svěří nájemné chůvě. Hlídat takové superbatole ale může být pořádná fuška (panel s miminkem v mikrovlnce ležel vedení DC Comics dlouho v žaludku). Kyle Baker si vás svým nekompromisním stylem určitě podmaní. Za zmínku stojí také Paul Pope a jeho precizně nakreslený kraťas Berlin Batman. Batman (Baruch Wane) je zámožný umělec se zálibou v kubismu a zároveň jeden z židovských prominentů Výmarské republiky. Druhá světová válka za dveřmi, represe a zatýkání na denním pořádku.



A tyto kousky se zatím mojí sbírce úspěšně vyhýbají, dříve nebo později je ale stejně polapím:

Batman: The Doom That Came to Gotham (2000)
Mike Mignola, Richard Pace, Troy Nixey & Dennis Janke

Batman, Mignola, Lovecraft? Shut up and take my money!

Batman: Gotham Noir (2001)
Ed Brubaker & Sean Phillips

James Gordon v roli soukromého očka v drsné detektivce ze 40. let. Two Face, Catwoman a Joker v noir stylu a mimochodem první kolaborace Eda Brubakera a Seana Phillipse (Criminal).

Batman: Nine Lives (2002)
Dean Motter & Michael Lark

Opět krimi ze 40. let minulého století, organiovaný zločin bují, detektiv Dick Grayson se činí. Něco mi říká, že tohle bude můj šálek noirem načichlé kávy.


Z výše uvedeného je patrné, že spousta příběhů je inspirována nebo se lehce opírá o klasická literární díla (případně filmy či divadelní hry), čímž jednak vzdávají hold původním autorům a nelze jim upřít i jistý vzdělávací (a notně zábavný) charakter. Kupříkladu Batman: Masque (1997) se odehrává na sklonku 19. století v gothamské opeře (Fantoma opery si střihnul Harvey Dent), novinář Edgar Allan Poe s Batmanem vyšetřují sérii vražd s havraním motivem v Batman: Nevermore (2003), z komiksu Batman: Two Faces (1998) by měl nejspíš Robert Louis Stevenson radost, ale třeba takový Citizen Wayne (1994) je už, podobně jako tento článek, trošku přestřelený. Takže, Rosebud.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.