sobota 6. dubna 2013

Batman/The Spirit

Jeph Loeb & Darwyn Cooke


„I'm Batman.“
„Yeah. Right.“


Darwyn Cooke patří k těm ilustrátorům, jejichž obrázky z hlavy jen tak nedostanete. Ne, že by trpěl nějakým choromyslným postižením jako Simon Bisley, infantilním šílenstvím jako Sam Kieth nebo zvrácenými excesy jako Robert Crumb, přesto se i jeho tvorba notně vymyká běžným konvencím. Jeho styl by se dal označit za rozněžnělé retro. Rozkošné postavičky hrdinů i padouchů, ženské ladných (a plných) tvarů a řízná akce v sexy střihu. Má to šmrnc cartoonových animáků pro děti a zároveň to nadchne zástupy dospělých. Nejlépe to asi vystihnou ukázky okolo textu. A pokud jste seznámeni s tvorbou Bruce Timma (Batman: Mad Love nebo TV seriál Batman: The Animated Series, ke kterému Cooke kreslil storyboardy), máte zhruba představu o tom, jak takový superhrdinský vintage zákusek vypadá. Takže připravit lžičky, jdeme drtit větrníky


„Oooo... that makes me so mad, I want to kill somebody!“

Na počátku se setkávájí staří známí z policejní branže - neúplatný strážce Gothamu komisař Gordon a komisař Dolan z Central City. Oba již v důchodovém věku, v poklidu popotahují ze svých dýmek a vzpomínají na dobu, kdy poprvé došlo ke střetu jejich městských maskovaných legend - temného morouse Batmana a rozverného elegána Spirita. To si tenkrát Joker zase jednou dovolil opustit Arkhamův ústav pro magory a společně se svou nabíječkou Harley Quinnovou obsadil letadlo, vyvraždil pasažéry a palubu zaplnil gothamským padoušstvem. Nechybí Killer Croc, Penguin, Mad Hatter, Scarface, Catwoman, prostě všichni ti superzločinci, bez kterých by Batman byl jen suchý (SPOILER ALERT!) Bruce Wayne v legračním ohozu. Nutno podotknout, že v příběhu vystupuje také Robin a protože je to retro jako řemen, je to rovnou ta veselá "HOLY fucking shit" verze z 60. let. I Batmanův kostým odpovídá tehdejším poměrům - trikot má šedý, opasek sytě žlutý a vypasované spoďáry ve střihu plavek mého dědy přímo svádějí k odříkávání hlášek v imitaci Adama Westa.


„You did it puddin'! You killed Batboob and Rotten!“

A kampak že má Jokerova banda namířeno? Do ráje. Ne do toho, ve kterém vás po sebevražedném únosu letadla olizují nahé panny, ale do toho pozemského - na Havaj. Tam se totiž koná výroční sraz strážců zákona a Joker má v plánu jeho účastníky vymazat z existence. A proto si zde dali dostaveníčko i záporáci - k členům gothamského podsvětí se vzápětí připojí kriminální živly z Cenral City (tajemný Octopus, nebezpečně krásná P'Gell nebo Mr. Carrion s ochočeným supem). Na Havaj vyráží také James Gordon se svou novou (a podezřelou) přítelkyní i jeho kolega Dolan. Tomu na letišti, vinou "vášnivého" polibku, padne do oka jistá rusovláska a ďábelský plán se pomalu rozjíždí. A kde je v titulu zmiňovaný rudokravaťák? Jeho nástup je vskutku ikonický - v úvodní scéně prchá před roztouženými kulkami samopalů a padá z ochozu budovy společně s obřími písmeny nápisu "PIER SIXTEEN". Sled písmen se během pádu patřičně zpřehází, výsledný obrázek vkusně pomrkává na fanoušky a vzdává hold autorovi originálu (pro neznalé, postavu Spirita stvořil král komiksu Will Eisner a netradiční kompozice kulis byly jeho oblíbeným trademarkem). Spirit, v civilu (na ty spoilery fakt bacha!) Denny Colt, se po peripetiích s gangstery ocitá na srazu a svůdnou dračicí Catwoman je vtažen do léčky, ze které ho vyseká právě "Šedý" rytíř. Dál už to rozpitvávat nebudu, je vám doufám jasné, že je to pecka a ten, kdo si to nepřečte, je smradlavý hipster.


„Who would've thunk a few days in Hawaii would have the same warm effect on me as blowing up a school bus load of kids?!“

Scénář téhle Eisnery ověnčené jednohubky sesmolil zkušený veterán Jeph Loeb - komiksový, filmový a televizní scenárista, který má na pažbě takové zářezy jako Batman: Dlouhý Halloween, Batman: Temné vítezství, žluto-modro-šedou trilogii pro Marvel, seriály Ztraceni, Smallville nebo Hrdinové a filmové Komando s Arnoštem. Loeb je mistrem oboru, děj jede v rychlém tempu, nechybí akční scény ani úsměvné vtípky. Jako byste sledovali vytípané obrázky z animované televizní epizody s přimalovanými dialogy v bublinách. Na scénáři se pak podílel i autor absolutně fantastických ilustrací - chlápek z prvního odstavce - Darwyn Cooke. Tenhle kanadský dřevorubec se dlouhodobě živil profesí grafického designéra, na počátku 90. let však přičichl k tvorbě animovaných seriálů u Warnerů a už se vezl. Prosadil se jako autor komiksů s Batmanem, Supermanem či Catwoman, vdechl život velebené retro minisérii DC: The New Frontier a v současnosti svým uměním oblažuje čtenáře watchmenovských prequelů Minutemen a Silk Spectre. Třetím vzadu je inker J. Bone a díky tomuhle výtečnému crossoveru si rozhodně nenechám ujít jejich sólovku se Spiritem. Mimochodem, koloring měl na starost Dave Stewart a ten by dokázal i hovno obarvit tak, že byste ho s chutí sežrali.


Tenhle One-Shot doporučuji všem, bez rozdílu pohlaví, vyznání, apetitu a sexuální orientace (vyjímečně i lesbickým katoličkám s fixací na rýžový nákyp).


--------------------------------------------------
Pozn.: Pokud se některým zdá, že recenzované komiksy příliš adoruji, tak se vám to nezdá. Komiksy miluji a jakmile narazím na nějaký obzvlášť povedený, dám to s chutí najevo. O obrázkových sračkách mě psát nebaví a když už, tak jen krátký komentář, třeba tady. Zapšklé kritiky je plný internet.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.