úterý 7. srpna 2012

Green River Killer: A True Detective Story

Jeff Jensen & Jonathan Case


Zabiják od Bobří řeky

Osmačtyřicet mrtvých žen, jeden sériový vrah, jeden odhodlaný detektiv a jedno gumové kuře. Dohromady jeden proklatě dobrý komiks.

Příběh popisuje dvacetileté pátrání detektiva Toma Jensena po vrahovi, jež je veřejnosti 80. a 90. let znám pouze jako Green River Killer. Ten si libuje v tom, že za sebou v houštinách okolo Seattlu nechává ležérně pohozené mrtvé prostitutky. Zavražděných dívek neustále přibývá, stopy nikam nevedou, případ se zdá být neřešitelný a vyšetřovatelé jsou bezradní. Když se konečně, díky přelomovému pokroku ve vyšetřovacích metodách, podaří tohoto horlivého "milovníka" dopadnout, na povrch vyplývají další, dosud nezvěstné, oběti. Vrah se jmenuje Gary Ridgway a je to jeden z nejznámějších sériových vrahů, kterými je Amerika nechvalně proslulá.


Ano, komiks Green River Killer vychází ze skutečných událostí a téměř s puntičkářskou přesností mapuje postupy vyšetřovatelů na tomto případu. Že "vrahem je zahradník" není pro neznalé historie spoiler, s Ridgwayem se setkáváme hned v první kapitole a značná část knihy je pak odvyprávěna retrospektivní formou. Ridgway se doznává ke svým zločinům, pátrá v paměti a odhaluje detektivům místa, na nichž zanechal své oběti. Sám přitom navenek působí jako rozumný a vyrovnaný padesátník, kterého by nikdo netipoval na zákeřného zabijáka, za jehož seznam obětí by se nestyděl ani Anders Breivik. Pomyslným a emocionálně vypjatým vrcholem vyprávění je konfrontace Toma Jensena s jeho nemesis, když se scházejí ve výslechové místnosti a dojde k zodpovězení zásadní otázky: „Proč?“.


Autorem je nováček na poli komiksu - Jeff Jensen, novinář píšící pro prestižní americký plátek a zároveň syn onoho detektiva Toma Jensena. Právě neomezený přístup ke zdroji komplikovaného vyšetřování závažných zločinů a nekonvenční způsob zachycení vytvářejí z tohoto komiksu precizní detektivku s detailním důrazem na lidskou stránku všech zúčastněných. Jonathan Case prostřednictvím jednoduché černobílé kresby vše v dostatečné míře vystihuje, zejména pak výrazy obličejů plných emocí jsou naprosto nezbytné pro pochopení tísnivé atmosféry během výslechů nebo při rozhovorech s pozůstalými.

Green River Killer je hutná civilní detektivka, která nechá chladnými snad jen Ridgwayovy oběti. Letošní Eisner Award za nejlepší komiks inspirovaný skutečnými událostmi je rozhodně zasloužená.

 
Pozn.: Po přečtení doporučuji omrknout alespoň Wikipedii (zvedne se vám kufr).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.