středa 1. srpna 2012

Batman/Deathblow: After the Fire


Brian Azzarello, Lee Bermejo & Tim Bradstreet


Deathblow aka Michael Cray je vypiplaný mazel speciálních jednotek nasazovaných na různé mezinárodní operace. Je to dokonalý stroj na zabíjení, mariňák tělem i duší. A v tomhle příběhu hraje spíše druhé housle. Batmana všichni znáte. Temný, zuřivý, zahořklý muž. Prostě sympaťák.

Starý známý Bruce Wayna je po záhadném rozpoutání požáru v jedné z gothamských restaurací téměř zpopelněn. Stopy vedou k mezinárodně hledanému teroristovi jménem Max Kai, který čirou náhodou ovládá schopnost pyrokineze. Ve flashbacích zjistíme, že popálený muž z restaurace byl před deseti lety členem tajné služby a společně se speciálně vycvičeným zabijákem s kódovým označením Deathblow měl dopadnout onoho žháře, včetně jeho šéfa vedoucího teroristickou buňku. A právě k němu nyní směřuje Batmanovo vyšetřování. V cestě mu ale stojí CIA.
 

Azzarellův scénář nenudí, příjemně odsýpá, flashback sem, flashback tam, dějově je to přehledné. Takticko-špionážní žánr Batmanovi sluší. Avšak to hlavní, proč o tom vlastně píšu, je kresba. Dvě jména - Lee Bermejo a Tim Bradstreet. Dva z nejtalentovanějších (a mých nejoblíbenějších) kreslířů současnosti. První ovládá tužku, druhý to obtahuje tuší. Výsledek je fantastický. Vše je v tmavých odstínech, dynamika monstra jako je Deathblow vás jednoduše zavraždí a Batman už dlouho nebyl takhle bad-ass. Pokud si jako já uchcáváte nad Bradstreetovými obálkami k Punisherovi, budete tenhle crossover milovat. Akorát u posledního sešitu byl na post inkera dosazen Mick Gray a trošku (dost) se to tím posralo, takže dojem se závěru je přinejmenším rozpačitý (a flashbacky jsou zde navíc "vyblité", asi kvůli přehlednosti, což musel navrhnout nějaký blbec v DC/Wildstorm, který se neorientoval v předchozích dílech, jinak si to nedokážu vysvětlit).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.